Persbericht: Drones redden bambi’s van maaimachine

46 laureaten ‘Fonds voor natuur bij ons’
bekendgemaakt door WWF

Brussel, 11 april 2024 – Vandaag onthullen WWF en BePlanet welke 46 Belgische natuurprojecten het komende jaar financiële steun ontvangen via het Fonds voor natuur bij ons. Via dat fonds gaat er in totaal 200.000 euro naar lokale initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de bescherming van natuur in België. ‘Onze natuur heeft hulp nodig en projecten hebben het meeste kans op slagen als ze gedragen worden door de lokale bevolking’, vertelt Céline De Caluwé, Program Manager Natuur in België bij WWF.

Met thermische camera’s zoeken vrijwilligers naar verscholen dieren voordat landbouwers hun velden maaien. © Sauvons Bambi, Terhulpen (Waals-Brabant).

Steeds meer burgers slaan de handen in elkaar om de natuur in hun omgeving te beschermen en te herstellen. Het is een trend die we bij WWF alleen maar kunnen toejuichen en aanmoedigen. ‘Met ons Fonds voor natuur bij ons ondersteunen we daarom lokale initiatieven en geven we ze meer slagkracht’, legt De Caluwé uit.

De zorgvuldig geselecteerde initiatieven kunnen rekenen op financiële steun tot 5.000 euro per project. Het criterium daarbij is dat ze rechtstreekse impact hebben op de natuur. 

‘Dat kan binnen landbouwbedrijven, in de openbare ruimte of op private percelen, noem maar op. Er zijn heel veel mogelijkheden om de biodiversiteit te helpen herstellen’, benadrukt De Caluwé.

Bloeiende bloesemboog 

Voor deze tweede editie van Fonds voor natuur bij ons selecteerde een onafhankelijke jury 46 winnende projecten. 

In Bonheiden, bijvoorbeeld, zal vzw The Hedge (staat voor Huis – Educatief, Duurzaam, Groen en Energiek) op haar domein een bloeiende bloesemboog aanplanten. Die gemengde en gevarieerde haag van maar liefst 135 meter lang geeft de biodiversiteit er een flinke boost.

‘Op elk moment van het jaar zal er ten minste één aangeplante soort in bloei staan en zo voedsel bieden voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Zo’n gemengde haag trekt veel diersoorten aan en is daardoor ook ideaal voor inventarisaties en natuureducatie’, vertelt Daniella Kegels van The Hedge.

Ook natuurwerkgroep De Kerkuil uit Diksmuide behoort tot de laureaten. Met hun nestkastactie voorzien ze een aangepaste nestgelegenheid voor 17 broedparen van kerkuilen en 22 broedparen van steenuilen.

Patrijzen en hazen 

Een andere opmerkelijke laureaat is ‘Sauvons bambi’, een project uit het Waals-Brabantse Terhulpen. Dat project redt jonge reeën van maaimachines uit de landbouw. Iedere jaar worden veel reekalfjes, die in het hoge gras verscholen zitten, verminkt en gedood door grote, snel bewegende maaimachines. De diertjes hebben de reflex om diep in het gras ineen te kruipen om aan het gevaar te ontsnappen, wat leidt tot zware verwondingen en de dood. 

Om dat te voorkomen heeft een groep natuurliefhebbers de krachten gebundeld en geïnvesteerd in detectieapparatuur. Zij rusten drones uit met thermische camera’s en kammen zo de velden uit, op zoek naar warmtebronnen, voordat de machines beginnen te maaien of oogsten. De vrijwilligers brengen de gevonden dieren vervolgens in veiligheid. In 2023 redde dit project 834 reekalfjes van een wisse dood in België en Luxemburg.  

Bovendien kunnen de detectiesystemen natuurbeheerders ook helpen bij de inventarisering van wildpopulaties, bijvoorbeeld patrijzen en hazen.  

Burgerbeweging

De officiële bekendmaking van de laureaten vindt vanavond plaats in La Tricoterie in Brussel, vanaf 19 uur. ‘Burgers kunnen er eveneens hun creatieve ideeën uitwisselen’, benadrukt Céline De Caluwé. ‘We leggen contacten tussen de verenigingen en hopen dat ze elkaar in de toekomst verder stimuleren en een heuse burgerbeweging voor natuurbescherming in België zullen vormen.’  

Contact
Hans Moyson
Media Relations Manager
WWF-België
hans.moyson@wwf.be 
+32 (0) 472 01 17 06
+32 (0) 2 340 09 43

Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten.